stämmer riktigt bra på mig

Skirver mitt projektarbete och kom in på något "typ A-människor och B-människor". Gjorde ett test och jag är en A-människa. Och när man läser hur en sådan är så känner jag igen mig ganska väl i det de skriver. Att de tar på sig ofta mer än vad de borde, har svårt att säga nej, arbetsnarkomaner, vill lyckas med allt och presterar bra men nöjer sig inte med det utan höjer ribban bara högre och högre.. väldigt kreativa o.s.v. ALLT det stämmer in på mig.
Läs mer :



Typ A - driver sig in i väggen
Typiskt för typ A är att de är prestations- och tävlingsinriktade och ambitiösa, men de är sällan nöjda med sina insatser och höjer därför ribban hela tiden. De känner sig ständigt tidspressade och jagar på sig själva oavsett om det behövs eller inte, deras känsla av tidspress är överdriven. De har ett starkt behov av att ha kontroll över sitt eget liv, både privat och i arbetet. Många är arbetsnarkomaner, som arbetar hårt och länge. De strävar i det längsta att hålla trötthetskänslorna borta och jobbar ofta på gränsen till sin förmåga. De har svårast att anpassa sig till understimulans och hantera situationer som kräver tålamod.

I understimulerade miljöer stiger deras stresshormoner avsevärt och mycket mer än i miljöer som kräver ett högt tempo och ett intensivt arbetsengagemang. De är nämligen otåliga, rastlösa och blir irriterade när de tvingas vänta och när de hindras på vägen till att nå sina mål. Livsmålen är dock relativt oklara och självkänslan varierar. De har en tendens att reagera aggressivt mot andra människor. De känner sällan tillit till sin omgivning, utan är ofta misstänksamma och intar ofta en avvaktande hållning. Kanske är det bristen på tillit och förtroende för andra människor som gör typ A personer så sårbara? De har höga halter av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin, vilket gör att blodtrycket stiger och pulsen ökar. Hjärtat utsätts för slitage och kärl förändras och många löper hög risk att drabbas av hjärtinfarkt.

- Det finns en variant av A typ vad gäller prestationer och det är människor som är känslomässigt väldigt engagerade i allt de gör. De är ofta mycket kreativa och har ett stort behov av uppmärksamhet. De är ofta väldigt hjälpsamma och kan inte säga nej och de är framförallt fokuserade på att prestera bra på sitt arbete, säger Grossi.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback